Coincidint amb la setmana del Dia Mundial de la Nena i la Ciència, es posarà en marxa 7Ciències, un portal que té com a objectius divulgar la ciència per a tots els públics, construir una comunitat de lectors entusiastes, i promoure el coneixement científic en llengua catalana. La presentació de 7Ciències tindrà lloc el pròxim 8 de febrer, a les 18.30 h, a l’Espai Línia de Barcelona (c/Girona, 52).

7Ciències oferirà continguts en forma de reportatges, entrevistes amb investigadors i personalitats rellevants del camp de la ciència, i les darreres novetats científiques, tot utilitzant un llenguatge atractiu per a tota mena de públics. Una de les aportacions que farà la capçalera és explicar la ciència a través d’il·lustracions animades, a càrrec de Robert Garcia.

El nou mitjà també vol ser punt de trobada de tots els actors institucionals públics, centres d’investigació, empreses privades, investigadors i teòrics per construir un espai comunicatiu i de coneixement vinculat a la ciència.

Un projecte amb accent femení

Núria Coll Bonfill és la directora de 7ciències [foto: 7ciències].

7Ciències és un projecte de la comunicadora científica Núria Coll Bonfill. Doctora en Biologia per la Universitat de Barcelona, va treballar com a investigador postdoctoral al Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la Facultat de Medicina de la Universitat de Saint Louis, als Estats Units. Amb gairebé́ 15 anys d’experiència en el món de la recerca bàsica i la investigació́ biomèdica, també va treballar a l’IRTA i a l’IDIBAPS-Hospital Clínic de Barcelona.

“7Ciències vol ampliar la visibilitat de l’ecosistema científic, combatre la desinformació, i divulgar sobre ciència de manera planera, atractiva i per a tothom”, diu Núria Coll Bonfill

“Amb 7Ciències volem ampliar la visibilitat de l’ecosistema científic i fer-ho en català; divulgar sobre ciència de manera planera, atractiva i per a tothom; i combatre la desinformació, la confusió i les notícies falses”, explica Coll Bonfill. La directora del nou mitjà afegeix que “hi ha moltes capçaleres generalistes, però no n’hi ha cap d’especialitzada en ciència i en català. Hi ha molts blogs i projectes de divulgació, però ja és hora de professionalitzar el sector, involucrar més actors i donar més valor al coneixement”.

La llavor de 7Ciències va aflorar durant la pandèmia de la covid, quan Coll Bonfill treballava als Estats Units. “Davant d’aquell escenari de desconeixement de la ciència generalitzat que va provocar la pandèmia, vaig veure’m amb la necessitat de combatre aquella desinformació aportant el meus coneixements com a investigadora. Cal apropar la ciència al carrer, fer-la més amena”, subratlla la directora.

7Ciències l’integren un seguit de professionals externs, investigadors, divulgadors i periodistes: el Dr. Miquel Carandell, biòleg i historiador de la ciència; la Dra. Gemma Marfany, catedràtica de genètica de la Universitat de Barcelona; el Dr. Xavier Duran, químic i divulgador científic; Enric I. Canela, catedràtic emèrit de Bioquímica i Biologia Molecular; l’il·lustrador Robert Garcia, i el periodista Quim Miró, director editorial de Comunicació 21.

Quique Bassat i la malària, protagonistes de l’obertura

7Ciències arrencarà amb una entrevista a Quique Bassat, director general de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), qui aborda la malària, que fa estralls entre els infants a l’Àfrica. La conversa es complementarà amb una radiografia sobre la malaltia des de diferents àmbits: la pobresa o la crisi climàtica.

En l’arrencada del projecte, els lectors podran llegir i visualitzar el reportatge Més enllà de les arrugues: podrem arribar a viure 150 anys?, de la Dra. Núria Coll Bonfill, a més de les il·lustracions animades de Robert Garcia.

Entre els articles més rellevants hi haurà Viure més, un efecte secundari de viure millor, del Dr. Xavier Duran; L’alcohol danya el cervell, d’Enric I. Canela, i La genètica dels girasols de Van Gogh, de la Dra. Gemma Marfany. El portal també inclourà preguntes dels lectors, com ara, “per què la cervesa ens fa pixar?”, o “per què hi ha més homes que dones amb calvície?”.

7Ciències estarà operatiu a partir del 8 de febrer, coincidint amb la seva presentació. Els perfils a les xarxes socials del nou portal són @7ciencies.cat (Instagram) i @7ciencies_cat (X).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram