Llauger, Riechmann i Huerga durant la roda de premsa. Foto: Espai Línia

El PEN Català ha convocat als mitjans de comunicació avui a l’Espai Línia per visibilitzar la situació de Jorge Riechmann, filòsof, poeta i professor encausat per un delicte contra el patrimoni històric arran d’una protesta contra la inacció climàtica el 2022. Laura Huerga, presidenta d’aquesta entitat que defensa la llibertat d’expressió i els drets lingüístics dels escriptors, ha denunciat “la persecució de la dissidència” i ha insistit en la necessitat que les protestes tinguin “visibilitat pública”, sense que puguin ser “criminalitzades ni perseguides”. Això són “símptomes d’una devaluació de la democràcia”, ha sentenciat.

El passat novembre, la Fiscalia espanyola va acusar d’un delicte contra el patrimoni històric quinze activistes de diferents organitzacions ecologistes que havien portat a terme una acció de protesta el 6 d’abril de 2022, manifestant-se davant el Congrés dels Diputats a Madrid i llançant-hi aigua tenyida de vermell amb remolatxa. La policia va efectuar 45 detencions i la Fiscalia va imputar a quinze dels detinguts, entre els quals hi havia Riechmann, amb delictes contra el patrimoni i contra les institucions de l’estat. Ara, la Fiscalia ha formulat la petició d’una pena d’un any i nou mesos de presó per a cada un d’ells, a més del pagament d’una multa de més de 3.000 euros.

Riechmann ha reivindicat el paper de científics i escriptors en les protestes per la inacció climàtica. Foto: Espai Línia

Jorge Riechmann ha agraït el suport del PEN Català i ha fet una crida a la protesta: “Investigadors i escriptors tenen molt més a dir i fins i tot molt més a fer en la causa climàtica, perquè si no tenim una terra habitable, llavors la literatura i la democràcia deixaran de tenir sentit”. Riechmann ha descrit els fets pels quals l’han jutjat com una protesta cívica de diversos centenars de persones on es van fer servir productes biodegradables per minimitzar l’impacte. Tot i això, “se’ns va acusar fins i tot d’haver interromput la sessió del Congrés, cosa que ens hauria portat a l’Audiència Nacional”. Aquesta acusació va caure, finalment, “com moltes altres que ens feien, i s’ha mantingut únicament el delicte contra el patrimoni històric”. En aquest sentit, Riechmann ha advertit sobre l’efecte dissuasiu que suposen per a la protesta “les penes de presó tan elevades” i “l’allargament dels processos judicials, que condiciona la vida de les persones”.

A la roda de premsa també hi ha assistit Miquel Àngel Llauger, cap del Comitè d’Emergència Climàtica del PEN Català, que ha traslladat tota la solidaritat a Reichmann, com a escriptor, però també a tots els altres encausats.

Aquesta tarda, a les 18:30, hi ha convocada a la Biblioteca Jaume Fuster una manifestació contra la repressió de la dissidència ecològica, amb la presència de Riechmann, Huerta i Ferran Burguillos, gerent de Biblioteques de Barcelona.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram