Salvador Illa, aquest matí a l’Espai Línia. Foto: Joanna Chichelnitzky

L’endemà de l’enèsim anunci inesperat del president espanyol, Pedro Sánchez, i amb la ressaca mediàtica de tot plegat encara en el seu punt àlgid, el candidat del PSC a la presidència de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa, ha entrat per la porta de l’Espai Línia sabent que arrenca la campanya electoral del 12M –comença oficialment aquesta mitjanit– amb un gir de guió que ningú preveia i que de moment ja ha servit per posar els socialistes al capdamunt de l’agenda informativa. Com a mínim fins dilluns vinent, quan Sánchez farà pública la decisió sobre el seu futur polític.

“La família socialista estem bé”, ha assegurat Illa, que ha volgut començar la conversa amb una breu reflexió sobre l’anunci de Sánchez d’ahir. “El respecte a l’adversari s’està posant en risc”, ha alertat el candidat del PSC. “Hi ha gent que destrueix l’adversari polític sense respecte. Com farem atractiu el servei públic d’aquesta manera?”, s’ha preguntat retòricament Illa, afegint que “hi hem de posar límits”. “Quin país som i quin país farem si concebem la política en clau de poder al preu que sigui, costi el que costi?”, ha insistit el líder socialista.

Convidat per la Taula d’entitats del Tercer Sector Social al seu cicle de conferències polítiques amb motiu de les eleccions al Parlament, l’expectació per escoltar Illa ha desbordat el motiu d’aquestes converses: desgranar les propostes que plantegen els diversos partits en l’àmbit específic de les polítiques socials i que els candidats coneguin, alhora, les demandes de les entitats. Un objectiu que avui les dues parts han procurat respectar, més enllà dels primers minuts, malgrat que el teló de fons de l’anunci de Sánchez no ho posava precisament fàcil.

Salvador Illa ha compartit escenari amb la presidenta de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social, Francina Alsina. Foto: Joanna Chichelnitzky

Millorar el finançament per reduir desigualtats

Entrant en matèria, Illa ha començat resumint el seu diagnòstic i carregant contra els Governs independentistes. “En els últims deu anys les coses no s’han fet prou bé en l’àmbit de les polítiques socials, no s’ha avançat prou”, ha criticat. “Jo el que vull és que les desigualtats disminueixin i que no augmentin com ha passat en aquests darrers anys”, ha afirmat, enumerant la pobresa infantil i l’envelliment de la població com algunes de les seves principals preocupacions. “Falten recursos i finançament per fer-hi front”, ha apuntat Illa.

I precisament en aquests termes, ràpidament ha sortit a escena un dels temes estrella d’aquesta campanya electoral: la millora del finançament del país. “Per fer què?”, ha plantejat el candidat del PSC. “Jo vull millorar el finançament de Catalunya, però perquè això serveixi prioritàriament per reduir desigualtats, no per altres coses”, ha remarcat Illa. “Vull que es generi prosperitat i mantenir la cohesió social al país”, ha defensat.

Escoltar el “termòmetre de la societat”

Davant de nombrosos representants d’entitats del tercer sector, el líder del PSC no ha dubtat a fer valdre la seva tasca. “Vosaltres sou el termòmetre de la societat, i tota aquesta feina per reduir desigualtats l’hem de fer amb vosaltres i amb els sindicats”, ha argumentat. “També amb la patronal, però sobretot amb vosaltres i amb els sindicats”, ha insistit literalment Illa, amb la voluntat de marcar perfil social i apropar-se als sectors d’on històricament ha begut el PSC, fent un equilibri per no descuidar tampoc l’àmbit empresarial, el qual sap que veuria amb bons ulls una presidència del Govern en mans seves.

Salvador Illa ha volgut marcar perfil social davant de les entitats del tercer sector. Foto: Joanna Chichelnitzky

“Hem de generar prosperitat i repartir bé. Mantenir la societat cohesionada socialment”, ha continuat Illa, que a preguntes de les mateixes entitats ha parlat sobre el sistema sanitari –“els tractaments han d’estar disponibles per a qui els necessiti, no per a qui els pugui pagar”–, la salut mental –“m’esgarrifa el nombre de persones que es treuen la vida cada any”–, la pobresa infantil –amb l’educació de 0 a 3 anys com a mesura “central”–, la gent gran –ha promès 6.000 noves places residencials–, les ajudes a la discapacitat, l’augment del sensellarisme i, ja cap al final, el greu problema de l’habitatge. El candidat del PSC ha promès avui uns 200.000 pisos protegits més fins al 2030, 150.000 dels quals “regenerats” i 50.000 de nova construcció.

Les homilies del papa Francesc

I quan ha tocat parlar d’immigració, Illa ha sorprès l’auditori fent referència a les homilies del papa Francesc per reflexionar que “acollir i integrar no només no posa en risc la identitat de Catalunya, sinó que la reforça i l’enriqueix”. “Aquesta és la història de Catalunya, d’Espanya i d’Europa, hem acollit i hem integrat”, ha recordat el candidat del PSC, que també s’ha fet seva una intervenció dels representants de les entitats remarcant la diferència entre ser “un país d’arribada o un país d’acollida”.

De fet, Illa ha volgut acabar la conversa parlant del “combat contra els discursos d’odi a la conversa pública”, un dels principals reptes que afrontem com a societat. “Contra el discurs de la por, nosaltres hem de fer el discurs de l’esperança, combatent la demagògia amb fets”, ha conclòs.

L’editor dels diaris Línia, David Centol, acompanyant Salvador Illa i el diputat Raúl Moreno, conjuntament amb Francina Alsina, en la seva arribada a l’Espai Línia. Foto: Joanna Chichelnitzky

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram