Les participants al debat Mercedes Varona, Estel Blay i Alba Badia, amb la periodista Maria Cerezuela. Foto: Joanna Chichelnitzky

Coincidint amb la commemoració del Dia Mundial de la Nena i la Ciència, Espai.Mèdia va estrenar el seu cicle de xerrades abordant el rol que juguen les dones en el sector aeroespacial. Mercedes Varona (M2m), Estel Blay (Women in Aerospace) i Alba Badia (Cosmic Research) van reclamar més pegadogia a les aules i a casa perquè les nenes i noies tinguin més oportunitats a triar feines tècniques més associades als homes. El debat, que va tenir lloc dimarts a l’Espai Línia, va ser moderat per la cap de redacció d’Espai.Mèdia, Maria Cerezuela.

Com molts altres sectors, l’aeroespacial no és una excepció i també té més presència masculina. Mercedes Varona és controladora aèria d’aproximació al centre de control de trànsit de Barcelona d’Enaire i mentora del programa M2m. “És un sector molt masculinitzat, les dones només ocupem un 35% del total. Un percentatge que encara es redueix fins a un 20-25% pel que fa al nombre de controladores aèries”, va explicar Varona.

“Hi ha feines que sempre s’han associat als homes, i que condicionen a les noies en la tria professional”, va dir Varona

Aquesta és una conseqüència més dels prejudicis socials integrats en la societat. “Hi ha feines que sempre s’han associat als homes, i que condicionen a les noies en la tria professional”, va dir Varona. En aquest sentit, Blay va reivindicar que “el paper de casa és rellevant, des de petits cal inculcar a les nenes que també poden treballar en àmbits on majoritàriament els ocupen homes”. Amb una mirada més jove, Badia -que és la presidenta i team leader de Cosmic Research- va assegurar que “falta més pedagogia a les aules, des de petits, explicar-ho més. Només així aconseguirem que a les aules d’Enginyeria no siguem minoria”.

Des del vessant empresarial, Blay va explicar que “per les ofertes laborals de places tècniques, si es reben una quarantena de currículums, només dues aspirants són dones. Hem de capgirar aquesta tendència, però s’ha de començar des de petites”. I va afegir que “el punt de vista de la dona és important en una empresa, aportem empatia i altres valors que sumen”.

Foto: Joanna Chichelnitzky

Hi ha factors rellevants que, sovint, esquincen el recorregut de les dones en diversos sectors. “Tenir fills i crear una família és un condicionant. Moltes dones renuncien a continuar amb la feina, per això cal trobar fórmules per a la conciliació familiar i laboral”, apunta Varona. Per això, com a mentora del programa M2M “acompanyem i ajudem a les dones que no se sentin soles, que trobin un suport per continuar la seva trajectòria professional. Les més joves estan més formades, però també necessiten ajuda”, destaca Verona.

“Si rebem una quarantena de currículums, només dues aspirants són dones. Hem de capgirar aquesta tendència”, reclama Blay

Les dones professionals vinculades a l’entorn científic i aeroespacial es mostren implicades per a contribuir en la necessitat de despertat noves vocacions. “A les nenes i a les noies els diria: demaneu, pregunteu, informeu-vos, no tingueu por”, exclama Varona. En la mateixa línia, Blay afegeix: “que tinguin dret a somiar, que es posin objectius i que vagin creixent”. Badia va reblar: “que busquin xerrades que les motivin, que enviïn correus electrònics o per WhatsApp. El networking és molt important”.

Les tres participants al debat van coincidir, també, amb la necessitat que calen més referents femenins, que les nenes i noies s’emmirallin en perfils de dones. En aquest sentit, Badia, distingida en els Premis DonaTIC, va aplaudir la iniciativa del Govern: “aquests premis contribueixen a visibilitzar perfils femenins molt potents. És necessari donar-los a conèixer, i a partir d’aquí, crear referents”.

“És necessari donar a conèixer els perfils femenins que tenim, i a partir d’aquí, crear referents”, destaca Badia

Foto: Joanna Chichelnitzky

Un altre dels factors que també condicionen, especialment, en l’entorn científic és la manca de recursos en relació a l’estranger. Quant al sector aeroespacial, l’aposta del Govern pel NewSpace està provocant un canvi de tendència. Així, Badia va subratllar que “avui els joves tenim més oportunitats de quedar-nos a casa. Hi ha talent i podem contribuir a visibilitzar aquest sector arreu”.

Blay, en canvi, va viure una dècada a l’estranger, tot i que actualment torna a viure a Catalunya. “L’aposta del Govern pel NewSpace és encoratjadora. Estic convençuda que Catalunya acabarà sent un referent en el sector aeroespacial. I ho farem amb un distintiu: la innovació. Els catalans ho portem en l’ADN”.

El debat, que es va seguir en directe pel canal de Youtube d’Espai Línia, va tenir l’absència de la professora de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Núria Salán, que no va poder assistir-hi per motius personals.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram