Mireia Estapé, del Consorci de Normalització Lingüística, va revelar les claus per fer un bon Club de Lectura Fàcil. Foto: Espai Línia

L’Espai Línia va acollir l’1 de febrer la dotzena edició del Premi a les Bones Pràctiques que l’Associació Lectura Fàcil entrega als projectes més innovadors i més eficaços per promoure la lectura entre col·lectius que tenen dificultats especials. Nombrosos professionals de l’àrea social i cultural i de biblioteques d’arreu de l’àrea metropolitana van trobar-se a Espai Línia per assistir a una formació sobre com es fa un club de lectura fàcil i per conèixer de primera mà les experiències guanyadores.

El Premi a les Bones pràctiques va ser compartit entre la Fundación Lares i el CEE Gargasindi. Els primers han creat una xarxa de residències per a la gent gran que comparteixen un projecte integral de Clubs de Lectura Fàcil, materials didàctics, lots de llibres i activitats de foment lector.  Quant al CEE Gargasindi, és una Escola d’Educació Especial que inclou la Lectura Fàcil en el seu projecte pedagògic.

Durant l’acte també es van entregar dos accèssits. El primer, al Servei de Rehabilitació en Salut Mental Sarrià Sant Gervasi, per apostar per la lectura fàcil en un centre d’aquestes característiques i per la seva col·laboració amb la Biblioteca Clarà. El segon, a la Red Municipal de Bibliotecas de Lorca, pel seu suport a les entitats que demanen lots de llibres de lectura fàcil, activitats i recursos.

El jurat del premi l’han format representants del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, del Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, de la Direcció General de Política Lingüística i de Biblioteques de Barcelona. Els guanyadors van rebre un lot de llibres valorat en 300€, i els guanyadors dels accèssits, un lot de 200€.

Entorn de 50 persones van viure en directe l’entrega del Premi Bones Pràctiques. Foto: Espai Línia

Lectura fàcil, una bona manera d’accedir a la llengua

Fa 25 anys que l’Associació Lectura Fàcil promou eines i recursos per facilitar la lectura als col·lectius amb dificultats. Parlem de persones amb problemes de salut mental, però també de persones grans o immigrants que volen aprendre a parlar i llegir en català. Més enllà de les necessitats de cadascú, l’objectiu de l’associació és promoure la lectura com a eina pedagògica, cultural i d’entreteniment.

A la dotzena edició del Premi de Bones Pràctiques van acudir professionals de diferents districtes de Barcelona, i també de Viladecans, Cornellà o Cerdanyola per compartir la seva experiència i aprendre quines són les claus d’un bon club de lectura. D’això se’n va encarregar la Mireia Estapé, del Consorci de Normalització Lingüística, i responsable de Clubs de Lectura Fàcil des de fa catorze anys. El més important, segons la seva experiència, és establir pautes de lectura, continuïtat en les sessions, molta paciència i sobretot una bona escenificació. “Si t’inventes una bona història, si crees una escenificació, sense vergonya, la gent es relaxa i parla en català”.

Els assistents també van aportar la seva experiència en aquest camp. Com l’Artur, de Sant Andreu de Palomar, que treballa en aules d’acollida, i que va destacar com “la lectura els augmenta l’autoestima i els fa sentir més grans”. O la Selene, del Servei de Rehabilitació en Salut Mental Sarrià-Sant Gervasi, que va posar èmfasi que els clubs de lectura fàcil “han de ser motivadors per als participants, si no aconsegueixes que s’interessin no estaran atents”. Mireia Estapé va recordar en aquest sentit que “la dificultat és fer entendre la importància de la lectura, però un cop convençuts, ja els tens pillats”.

 

 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram