Jordi Sargatal, al mig la imatge, va participar activament en la celebració dels setanta anys de SEO Birdlife. Foto: Joanna Chichelnitzky

El secretari de Transició Ecològica de la Generalitat, Jordi Sargatal, va ser un dels convidats estrella a la celebració del 70è aniversari de SEO/Birdlife Catalunya, l’ONG ambiental degana a Espanya. L’entitat va commemorar aquesta data tan especial amb un acte a l’Espai Línia que va reunir algunes de les figures clau de la conservació de la natura a Catalunya.

L’acte, conduït pel periodista ambiental i soci de l’entitat José Luis Gallego, va començar amb la intervenció institucional de Sargatal, qui va destacar l’aportació històrica de la comunitat catalana a la conservació del patrimoni natural.

Catalunya ha estat, des del naixement de l’organització el 1954, una peça fonamental del moviment ornitològic i ambiental a Espanya. Al llarg de set dècades, la feina impulsada per SEO/BirdLife en aquest territori ha contribuït a fites tan significatives com la identificació de les primeres Àrees Importants per a les Aus (IBA), el desenvolupament de la Xarxa Natura 2000, la creació de reserves naturals, l’impuls de la custòdia del territori o la consolidació d’un turisme ornitològic responsable.

Durant l’acte, la directora executiva de SEO/BirdLife, Asunción Ruiz, va voler destacar que “la història de SEO/BirdLife a Catalunya és la història d’una ciutadania compromesa, d’una ciència al servei de la conservació i d’una generació jove que pren el relleu. És també la història que junts podem canviar les coses”.

Un públic molt nombrós va seguir atentament l’acte a l’auditori d’Espai Línia. Foto: Joanna Chichelnitzky

Al llarg de la jornada, es va fer un recorregut per les diferents dècades a través de les veus dels qui han protagonitzat cada etapa, des dels orígens, als anys cinquanta, fins a l’actualitat. Entre altres, van prendre la paraula els professors de la UB Xavier Ferrer, Joan Real i Santi Mañosa; l’ornitòleg Ferran López; el president de l’Institut Català d’Ornitologia, Jordi Baucells; el coordinador del Grup Local SEO Barcelona, Rogelio Moreno; o la tècnica de SEO/BirdLife Mar Cirac.

Jordi Sargatal, actual secretari de Transició Ecològica del Govern de Catalunya, va reviure els anys en què els estudiants i grups com el Grup de Defensa dels Aiguamolls Empordanesos van aconseguir salvar espais emblemàtics com els Aiguamolls de l’Empordà. Va ser l’inici d’una ecologia mobilitzadora, de campanyes ciutadanes i de la feina per identificar les primeres IBA.

L’acte va finalitzar amb una conversa entre els participants sobre els reptes que afronta Catalunya en matèria de conservació, la necessitat d’enfortir la implicació social i la defensa dels hàbitats més amenaçats.

Finalment Cristina Sánchez, delegada de SEO/BirdLife a Catalunya va destacar la importància d’actualitzar i aplicar la legislació que afecta la conservació de la biodiversitat, a treballar de manera transversal amb els sectors econòmics que intervenen directament en el nostre capital natural, a repensar el model de país i adaptar-nos a les condicions futures que assenyalen els experts quant a climatologia extrema i disponibilitat hídrica. Hem d’harmonitzar el reglament europeu de Restauració amb tots els actors implicats en el territori, perquè ens juguem el nostre benestar i futur com a societat, i és en el nostre capital natural on podem trobar les solucions.

Festa d’aniversari al Cafè Espai Línia

Un cop acabat l’acte institucional, els més de setanta assistents van gaudir d’una festa amb cava i pastes dolces i salades d’una pastisseria de proximitat a la zona de cafè i bar d’Espai Línia, un lloc de trobada, debat i també de celebracions a la Dreta de l’Eixample.

El servei de càtering es va oferir al Cafè Espai Línia. Foto: Espai Línia

Des d’aquest hivern l’Espai Línia, el primer centre de comunicació de proximitat disposa d’una barra de bar professional amb l’objectiu d’oferir servei de cafeteria i càtering durant els actes que tinguin lloc a l’Espai Línia. Totes les entitats que organitzin els seus actes a l’espai poden contractar un pack a mida per oferir als assistents cafè, refrescos i també diverses opcions de càtering, totes elles de proveïdors de proximitat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram