L’Espai Línia continua acollint debats actuals barcelonins i metropolitans. Foto: Joanna Chichelnitzky

El debat sobre les terrasses és d’aquells que Barcelona viu de forma periòdica i sovint també apassionadament, ja que genera posicions que acaben sent força enfrontades. Avui la FAVB (Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona) ha organitzat un debat a l’Espai Línia amb tots els grups polítics de l’Ajuntament, a excepció de Vox, per parlar d’aquesta qüestió sota el títol Volem terrasses que ens deixin viure. L’entitat veïnal denuncia que des de l’any 2000 la ciutat “ha passat de 2.200 terrasses a gairebé 7.000”. A la trobada hi han assistit la regidora de Promoció Econòmica i Treball i de Comerç, Restauració i Mercats Raquel Gil (PSC), Ramon Tremosa (Trias per Barcelona), Pau Gonzàlez (Barcelona en Comú), Jordi Castellana (ERC) i Àngels Esteller (PP).

L’acte ha servit per parlar de quatre temes relacionats amb les terrasses: l’accessibilitat, el règim sancionador, els horaris i l’aforament. I, amb matisos, el to del debat, amb més consensos que desacords, ha estat força diferent del que a vegades acompanya les converses polítiques i mediàtiques sobre aquests espais que per a molts bars i restaurant són fonamentals i que per a força veïns poden arribar a ser un autèntic mal de cap.

Una de les frases de l’arrencada ha estat la de la regidora Gil, que ha demanat “no fer un debat entre empresaris generadors de diners contra veïns perjudicats”. Tot seguit ha començat l’intercanvi d’opinions amb protagonisme per a les multes, els horaris i l’aforament. Això ha fet que la mateixa Gil hagi afirmat que l’Ajuntament “fa 500 inspeccions cada mes, de les quals 200 acaben en sancions i més del 40% acaben en retirada de mobiliari o tota la terrassa”. Per la seva banda, Tremosa s’ha mostrat partidari de “donar una oportunitat a l’ordenança actual fent les revisions que calguin”, al mateix temps que ha posat sobre la taula la necessitat d’un canvi social i cultural amb relació als horaris, que indirectament també faria canviar els dels restaurants i, per tant, de les terrasses. Sobre això, la regidora Gil ha apuntat que Barcelona “té horaris de terrasses més restrictius que les ciutats del seu entorn”. La socialista també ha anunciat que en els pròxims mesos des del consistori es faran propostes “sobre zones específiques” i ha remarcat la importància d’enfocar la realitat d’alguns llocs de la ciutat amb una mirada específica.

L’Espai Línia continua acollint debats actuals barcelonins i metropolitans. Foto: Joanna Chichelnitzky

Les intervencions de Pau Gonzàlez han fet referència a la necessitat de “trobar un equilibri entre les diferents zones de la ciutat”, una qüestió que el dels comuns ha dit que amb l’ordenança que va aprovar l’exalcalde Xavier Trias el 2014 es va trencar, i ha posat d’exemples carrers com “l’avinguda Gaudí, Enric Granados o Parlament”. El representant de Barcelona en Comú també ha assegurat que “el que falla no és la normativa, sinó el règim sancionador, que és on hi ha més marge millora”, al mateix temps que ha denunciat que “hi ha una part del sector de la restauració que no respecta les normes”.

En el cas d’ERC, el regidor Jordi Castellana ha demanat “no fer un debat de terrasses sí o terrasses no”, al mateix temps que ha remarcat la importància de fer efectiu el règim sancionador perquè “si no serveix es genera inseguretat jurídica”. Castellana també ha dit que la normativa horària ha de ser “adaptable atenent la diversitat de la ciutat”. Sobre les multes, la representant del PP, Àngels Esteller, ha dit que la seva formació defensa unes “sancions proporcionals” i ha insistit en la necessitat de trobar l’equilibri entre els interessos del sector i el descans veïnal. “Hem de ser conscients que vivim en una ciutat mediterrània i que les terrasses també són una demanda de la societat. La clau és buscar l’equilibri”, ha afegit la popular.

La Favb ja té les firmes

D’altra banda, al final de l’acte, el representant de la Favb, Pere Mariné, ha anunciat que l’entitat veïnal ja té les 15.000 firmes necessàries per poder portar al ple de l’Ajuntament de Barcelona la iniciativa ciutadana que demana “equilibrar la convivència entre terrasses i veïns” a partir de l’aprovació d’una nova ordenança en la matèria. L’anunci arriba després que la Favb posés en marxa la campanya el passat mes de juny.

La moderadora del debat ha estat la periodista Laura Aznar. Foto: Joanna Chichelnitzky

 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram