El manifest contra la massificació turística s’ha presentat a l’Espai Línia. Foto: Joanna Chichelnitzky

Els moviments socials contra la turistificació de Barcelona s’han reunit aquest dimecres a l’Espai Línia per presentar el Manifest per la reducció de l’activitat turística, un document elaborat per una vuitantena d’organitzacions i signat per més de dos-cents noms del món de la cultura i la ciència. Alhora, l’acte també ha servit per anunciar de forma pública la gran manifestació contra la massificació turística que s’ha convocat per al pròxim 6 de juliol sota el lema Prou! Posem límit al turisme, i que anirà des de les Drassanes fins al Passeig Marítim.

L’ocasió s’ho valia, i per aquest motiu l’Espai Línia s’ha omplert d’algunes de les personalitats barcelonines més rellevants del món cultural, polític, periodístic i de l’activisme. Entre els assistents hi havia l’expolític David Fernàndez, l’actriu Patrícia Bargalló, els escriptors Kiko Amat, Martí Sales i Pol Guasch, l’antropòleg José Mansilla i la periodista Laura Aznar. El manifest també l’han signat altres persones reconegudes com Joel Díaz, Ana Polo, Nando Cruz, Llucia Ramis o Yayo Herrero.

El primer a intervenir durant la prestació ha estat l’integrant de Stop Creuers Daniel Pardo, que ha explicat que els motius que han fet que aquesta iniciativa es posés en marxa són “la indignació, cada cop més generalitzada i evident, contra la turistificació i els seus impactes a la ciutat i al país”. En aquest sentit, ha assenyalat que, entre altres, els principals motius d’indignació són “els preus de l’habitatge, el tancament de comerços de barri i bars populars, la hipocresia institucional i la cobdícia de la patronal davant la sequera”. A més, ha enumerat també la “propaganda oficial i les polítiques d’espoli i privatització al voltant de la Copa Amèrica, la desfilada de Louis Vuitton i d’altres macroesdeveniments, el fum dels creuers i avions i la massificació de cada cop més àrees de l’espai i del transport públics”.

Entre les demandes del manifest hi ha la de posar fi a la promoció turística amb diners públics i a les subvencions i exempcions fiscals per al sector. A més, es demana l’aturada de l’ampliació d’infraestructures portuàries i aeroportuàries, així com de macroesdeveniments com la Copa Amèrica, i la reducció de l’oferta d’allotjament turístic i del trànsit de creuers fins a la seva eliminació. També es reclama la millora de les condicions laborals al sector turístic i una reorientació i diversificació de l’economia que prioritzi “activitats sense petjada de carboni”.

El manifest contra la massificació turística ha estat signat per personalitats com David Fernàndez o Kiko Amat. Foto: Joanna Chichelnitzky

“Cants de sirena”

Recentment, l’Ajuntament ha aprovat el Pla d’Espais de Gran Afluència (EGA). El mateix alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, afirmava aquest dimarts en la 121a reunió del Consell Executiu d’ONU Turisme que el creixement del turisme “no pot ser infinit, perquè el món no és infinit i les nostres ciutats tampoc”. Fins i tot el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, va advocar per “trobar solucions” que evitin “l’afluència de turistes descontrolats” a Barcelona.

La nova postura adoptada pels que temps enrere eren defensors del creixement turístic no ha estat ben rebuda pels moviments socials en contra de la turistificació. “Darrerament, sentim cants de sirena de l’Ajuntament parlant de reduir i gestionar, però eludint constantment el necessari decreixement”, ha afirmat Pardo.

Per la seva banda, l’antropòleg expert en turisme José Mansilla, aprofundint en aquesta idea, ha dit que és comú sentir a dir que “Barcelona és una ciutat d’èxit”. “L’Ajuntament està obsessionat amb això, i en els seus documents afirma que el món ens mira”, ha criticat. En realitat, però, la capital catalana, a ulls de l’investigador, “no és una ciutat d’èxit quan la gent no hi pot viure i es veu obligada a marxar-ne”.

En la mateixa línia, l’actriu Patrícia Bargalló ha afirmat que “la ciutat són les persones que hi viuen” i ha lamentat que “la marca Barcelona que els macroesdeveniments volen vendre farà que aquesta ciutat acabi desapareixent”. “Barcelona serà una ciutat on tot és igual que en altres ciutats del món”, ha denunciat.

Un moviment cada vegada més gran

D’altra banda, els organitzadors de l’acte han explicat que un altre dels motius que els han portat a crear el document i a convocar la manifestació del 6 de juliol és “l’esclat, en altres territoris, d’un sentiment col·lectiu similar i d’una autoorganització massiva a les illes Canàries i a les Balears, o el naixement de la Plataforma Decreixement Turístic de Girona”.

És per tot això que el moviment ha demanat la “mobilització contra el creixement turístic” i la imposició de “límits restrictius”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram