Els veïns de l’Eixample han presentat un estudi sobre l’especulació al districte. Foto: Línia

El moviment per l’habitatge de l’Eixample de Barcelona està més viu que mai i el serial de la Casa Orsola podria tenir continuïtat en altres blocs. Això és el que han assegurat aquest matí les cinc associacions veïnals dels barris del districte a l’Espai Línia, on han presentat l’estudi Habitatge i especulació a l’Eixample. L’informe recull dades des del 2016 fins al 2024 per fer un retrat sobre la problemàtica.

Les entitats afirmen que han trobat 232 finques de “propietat única especulatives” i que el 70% de l’oferta de lloguer és temporal. “Diem que més de 200 finques són especulatives perquè a totes hi hem detectat activitats que provoquen l’expulsió dels veïns”, ha dit el president de l’Associació de Veïns de la Dreta de l’Eixample, Jaume Artigues.

Artigues ha afegit que “els desnonaments invisibles són el problema més gran” al qual s’enfronten. I és que, segons el document veïnal, entre el 2016 i el 2024 hi hauria hagut 4.000 desnonaments invisibles. I no es tracta només de pisos, diuen aquests veïns, sinó que la situació del mercat de l’habitatge també farà tancar una residència de gent gran. “Les Saleses marxaran al districte de Sant Martí abans que els desnonin”, ha acabat dient el portaveu de l’entitat.

Els portaveus veïnals de l’Eixample han reivindicat poder viure als seus barris. Foto: Línia

“O defensem els barris o se’ls carregaran”

D’altra banda, el vicepresident de l’Associació de Veïns de l’Esquerra de l’Eixample, Xavier Riu, ha destacat el “canvi de xip” que ha fet la societat amb la qüestió de l’habitatge. “Hi ha veïns que han pagat tota la vida el lloguer i que poden continuar-ho fent, però que d’un dia per l’altre els fan fora. La gent ha vist les orelles al llop”, ha afirmat Riu. Per això, ha volgut deixar clar que els veïns de l’Eixample es “neguen a vendre” la part central de la ciutat i que “es converteixi en el centre de Londres o com Venècia, on ja no hi viu ningú”. “O defensem els nostres barris o se’ls carregaran. Només tindrem visitants i no hi haurà residents”, ha sentenciat Riu, que considera que “la lluita global” per l’habitatge “acaba de començar”.

Per combatre la problemàtica amb més eines, els representants veïnals i sindicals han demanat una “intervenció més decidida” de l’administració en el mercat immobiliari. “L’administració no està a l’altura del problema. S’han de trobar fórmules de regulació per evitar tenir lloguers de cinc anys que impedeixen tenir un projecte de vida”, ha argumentat Artigues.

Per últim, avui també hi ha dit la seva el Sindicat d’Habitatge de l’Eixample, que aposta per continuar construint un “nucli sindical més fort” arran de les protestes per la Casa Orsola. “Tota la gent de l’Eixample que estigui afectada per alguna de les arestes del problema de l’habitatge ha de poder organitzar-se; tenir espais comunitaris forts per defensar-se”, ha conclòs el seu portaveu.

Acte el 20 de febrer

Els portaveus veïnals han recordat que, per ampliar les dades de la roda de premsa d’avui, celebraran aquest dijous a les 18:30h un acte al Centre Cívic Teresa Pàmies, també a l’Eixample, en el qual diferents persones explicaran les seves vivències.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram