L’Espai Línia va acollir la conversa amb Carles Ruiz. Foto: Juan Cabré

Mentre n’hi ha que continuen entestats a crear un abisme entre Barcelona i els municipis que envolten la capital catalana, aquest dimarts, en el marc del cicle de conferències La ciutat metropolitana: progrés i futur organitzat pel diari Línia a l’Espai Línia, Carles Ruiz va voler trencar amb els tòpics. Entrevistat pel periodista Francisco Javier Rodríguez, l’alcalde de Viladecans es va mostrar contundent: “Avui ja no hi ha perifèries dins de l’àrea metropolitana”.

En aquest procés de desdibuixar la centralitat i la rodalia per crear una mateixa metròpoli, Ruiz es va referir a dos elements clau. “En els darrers temps, Barcelona ha perdut una mica la capacitat d’absorbir recursos”, va assegurar el líder del PSC en una clara referència al govern d’Ada Colau. Confrontava aquest fet amb altres moments històrics en els quals la ciutat s’enduia gran part de la inversió mentre que la resta de municipis vivien en un segon pla. “Des de Viladecans no sentim que Barcelona ens faci ombra”, va afegir.

Tanmateix, la difuminació dels límits municipals al territori metropolità també s’explica per un altre motiu que Ruiz va posar sobre la taula: la potència creixent de les ciutats que abans eren considerades el pati del darrere. “La qualitat de vida a Viladecans és cada vegada millor”, va afirmar. En aquest sentit, l’alcalde de Viladecans va assegurar que moltes persones que van a viure a la ciutat baixllobregatina es queden sorpreses del nivell de confort que hi troben. Ruiz, a més, va dir que Viladecans és un motor econòmic metropolità i un pol d’atracció d’activitat empresarial que ja no es pot menystenir.

Així, el socialista va apuntar una darrera idea força: “Barcelona és un valor, perquè com més forta estigui la capital, més força tindrem nosaltres”, va assenyalar.

És per tot això que Ruiz es va mostrar contrari a la possibilitat que la ciutadania esculli els seus representats metropolitans a través d’una elecció directa. “No li veig sentit, perquè l’Àrea Metropolitana de Barcelona és una federació de municipis perfecta”, va afirmar per afegir que “hi ha consens polític perquè no hi ha un gall al galliner”.

Carles Ruiz es va estendre, sobretot, en la pujança empresarial que viu Viladecans. Foto: Juan Cabré

Aposta per l’economia

La conversa amb el periodista Francisco Javier Rodríguez també va abordar altres temes relatius al municipi. Ruiz es va estendre, sobretot, en la pujança empresarial que viu Viladecans. “Tenim una molt bona ubicació, i per això les empreses es volen instal·lar al nostre municipi”, va dir Ruiz en referència a la proximitat amb el port i l’aeroport. “Estem en contacte amb les xarxes d’inversió europees”, va destacar. No en va, el municipi acollirà la sala blanca de semiconductors privada més gran del sud d’Europa, que fabricarà entre 5 i 20 milions de microxips a l’any. Es tracta d’un projecte a la planta que l’empresa catalana Ideaded té a Viladecans. O en un altre exemple de potència industrial, el municipi està treballant amb l’empresa de construcció Roca per aconseguir que la companyia es transformi i sigui més sostenible.

Aquests dos casos, tal com Ruiz va assegurar, suposen una aposta en dues línies. La primera passa per la diversificació dels sectors econòmics que s’instal·laran al territori i la segona té a veure amb les cadenes de valor. “La guerra a Ucraïna ha demostrat que ens cal sobirania industrial, la qual, en el nostre cas, vol dir estar connectats amb Europa”, va considerar.

En el marc de l’economia, l’alcalde també va esmentar l’aeroport i la possibilitat que la seva ampliació passi per la construcció d’una pista sobre el mar. “No soc tècnic, però sí que sé que cal prendre una decisió”, va apuntar. “Si Barcelona no es connecta amb el món del talent, ens serà molt difícil créixer i que les empreses vulguin venir al territori. Per això cal tenir vies per internacionalitzar-se”, va detallar. Alhora, el polític del PSC va dir que “la tecnologia aèria canviarà en els pròxims 10 anys i la petjada ecològica serà menor” que la que el sector registra avui.

La lluita pel delta

Aeroport i preservació dels espais naturals són dos temes indestriables. De la mateixa manera, aquesta qüestió té a veure amb la gestió del delta del Llobregat. Des de Viladecans, juntament amb Sant Boi i Gavà, es proposa la creació d’un hub agrícola que topa amb la desaprovació de la Unió de Pagesos, dels moviments ecologistes i d’altres ajuntaments i administracions de la zona. “Parlem d’un tema molt seriós, perquè avui dia el 95% de la nostra alimentació prové de fora”, va dir Ruiz, que aposta per una producció d’aliments de kilòmetre zero. En aquest sentit s’emmarca el projecte agrícola dels tres consistoris socialistes. “És molt important reduir costos logístics i de producció”, va explicar Ruiz.

No obstant això, l’alcalde va afegir que el projecte no defuig la gestió dels espais naturals del delta. “Cal protegir les hectàrees que hi ha i recuperar la biodiversitat, i el model de gestió actual està demostrat que no ha funcionat”, va criticar. “És un error confrontar l’activitat agrícola amb els espais naturals, perquè formen part del mateix ecosistema”, va asseverar. Encara més contundent es va mostrar en referir-se a la Generalitat, a la qual Ruiz va acusar de no “treballar amb el territori”. “Menys declaracions, menys tòpics i més asseure’s i parlar”, va etzibar.

Carles Ruiz va conversar amb el periodista Francisco Javier Rodríguez. Foto: Juan Cabré

El Viladecans social

Més enllà dels grans debats que entoma el municipi, l’alcalde també es va centrar en els més locals que impliquen Viladecans. Així, es va referir al Viladecans em cuida, un projecte nascut després de la pandèmia a través del qual es vol fer arribar les ajudes i serveis socials allà on són indetectables les necessitats. “Molts serveis no hi arriben i és aquí on els veïns poden generar mecanismes d’alerta de les dificultats”, va dir. “No volem deixar caure l’esperit de col·laboració nascut amb la covid”, va afegir.

Per altra banda, Ruiz va citar un altre projecte, l’Smart Classroom Viladecans, que té com a objectiu “millorar l’educació dins i fora de l’escola”. Aquest darrer projecte, que vol donar un tomb a la manera d’educar actual, té una finalitat clara: fer que Viladecans tingui zero alumnes que abandonen els estudis abans d’hora.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram