El món laboral no sempre és amable amb les dones. Tampoc ho és amb les persones racialitzades. Si a sobre són dones racialitzades, les dificultats són dobles. Malgrat això, la lamentació davant les adversitats no va ser l’actitud de cap de les participants de la trobada de Black Women Lead que es va celebrar aquest dimarts a l’Espai Línia.

Black Women Lead és un cercle de la iniciativa Lean In Networking Barcelona que té com a objectiu empoderar les dones negres en el món laboral. Per aquest motiu la trobada va servir perquè un seguit de dones exitoses expliquessin la seva experiència a les seves respectives feines o projectes. La presidenta de l’associació Neema Balolebwami, en declaracions al Línia, va definir el projecte que lidera com un “espai de mentoria especialitzat en dones negres que volen millorar al món laboral”.

En aquest sentit, les primeres a intervenir van ser la presidenta de Red de Migración Género y Desarrollo, Bombo N’dir, i la project Manager de 011h Sustanible Construction, Sandra Regué. La conversa va ser conduïda per la presidenta d’Unió Associació, Yolanda Akpoli.

D’esquerra a dreta: Bombo N’dir, Yolanda Akpoli i Sandra Regué. Foto Línia

Així, N’dir, que recentment ha estat guardonada amb la Creu de Sant Jordi, va assenyalar que “tot i que hi ha comentaris que fan mal, tot el món té cabuda a Catalunya”. Amb aquesta idea volia trencar la primera barrera amb la qual es troba qualsevol dona negra o racialitzada a l’àmbit de la feina: l’autopercepció que aquell sector no la vol. Tanmateix, N’dir va reconèixer que “l’estructura del món laboral pot ser molt d’incriminatòria”, si bé és cert que va afegir que “la feina pot ser també una forma d’integració”.

El valor de la diversitat

Durant totes les converses va prevaldre una idea força: la importància de la diversitat com a forma de progrés. “És imprescindible incorporar persones de diferents bagatges culturals”, va afirmar Regué. Per a ella “si tots som iguals no hi ha progrés possible”. Alhora, va considerar que aquesta diversitat requereix un cert esforç perquè vol dir una major complexitat, però “els beneficis són molt més grans”, va dir.

En una línia similar es va expressar N’dir quan va assenyalar que “de la mateixa manera les persones són diverses, les societats també ho són”.

Empoderament

Una altra de les idees destacades de la sessió va ser la relativa a l’empoderament de les dones a la feina. Regué va relatar que quan va començar a estudiar a arquitectura coincidia amb homes i dones a la carrera, però que a mesura que va anar passant el temps i va escalar posicions, les dones anaven desapareixent. “Per mi ha estat molt important entrar a la comunitat Lead In perquè he conegut altres dones referents”, va explicar.

Eugènia Bretones a l’esquerra i María Marco Villate a la dreta. Foto Línia

En la segona part de l’acte va intervenir Eugènia Bretones, vicepresidenta del Consell Nacional de les Dones de Catalunya, entrevistada per la freelance en disseny i comunicació en femení, María Marco Villate. Bretones va assenyalar que “allò que no veiem no ho podem estimar”, tot referint-se a la manca de referents amb la qual es troben les dones en certes professions com les de l’àmbit tecnològic. Per aquest motiu, va considerar que és imprescindible que, ja des de ben petites, les nenes tinguin referents diversos que els influenciïn positivament.

“Calen organitzacions de dones i associacions que ens empoderin a través del col·lectiu per poder sociabilitzar els problemes que només nosaltres podem entendre”, va apuntar. “Cal crear una veu pública i forta i no caure en la paràlisi”, va afegir.

Yolanda Akpoli a l’esquerra i Claudine Jabea Mpah a la dreta. Foto Línia

Aquestes idees es van poder plasmar en el cas de la desenvolupadora de tecnologia, Claudine Jabea Mpah, que va relatar les seves vivències per convertir-se en enginyera. “No s’ha de tenir por als obstacles ni al fracàs, perquè no importa, ni quan ni com, aconsegueixes els teus objectius”, va dir aquesta dona negra.

Així mateix, va afirmar que “cal reconèixer el problema de la manca de dones en les vocacions tecnològiques i deixar de responsabilitzar als polítics d’aquesta situació”. “Manquen iniciatives que facilitin la presència de les dones a la tecnologia, i per això és molt important sensibilitzar a les nenes”, va sentenciar.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram