Foto: Joanna Chichelnitzky

La directora del diari Ara, Esther Vera, i el director de l’agència de comunicació científica Eduscopi, Toni Pou, van donar el tret de sortida a la nova edició del postgrau en Comunicació Científica, organitzat per l’agència i la Universitat de Vic. En un acte celebrat dijous a l’Espai Línia de Barcelona, van abordar els aspectes clau en la comunicació científica i la manera en què es parla de ciència en els mitjans. Una seixantena d’estudiants van assistir a la sessió.

Pou i Vera van coincidir en el fet que els mitjans de comunicació necessiten els periodistes científics, donada la importància que té la ciència per a la societat. “Entendre la ciència ens dona la capacitat d’entendre com funciona el món, i els mitjans són un element clau per fer arribar la ciència a la societat”, va explicar Pou. Vera hi va respondre afegint que “hem d’explicar coses complexes en formats atractius, així que us necessitem”, referint-se als alumnes del postgrau que van omplir la sala.

La directora del diari Ara i el director d’Eduscopi reivindiquen la comunicació científica en un acte a L’Espai Línia

Vera va subratllar que, en el diari Ara, els continguts científics són dels més llegits i que han sabut mantenir l’audiència interessada en aquests temes. A més, va recordar que la seva comunitat de lectors ha acceptat la ciència de bon grat: “La reacció de la nostra comunitat és una gran acceptació de la divulgació de coneixement de tot tipus, especialment el científic”. Els continguts de qualitat, va reblar, “també funcionen, cal perdre la por als formats científics i la ciència ha de perdre l’arrogància”, va dir la directora.

Foto: Joanna Chichelnitzky

En un moment on els mitjans de comunicació lluiten per aconseguir subscripcions, establir una línia editorial i ser fidels a l’audiència, els continguts científics demanen pas. Pou va plantejar aquest dubte a la directora del diari Ara, i Vera va asseverar que “actualment s’està fent millor periodisme que mai”. Alhora, va defensar l’aposta del seu diari pel bon periodisme i va pronosticar que “guanyarem la batalla, perquè quan fem temes que ens costen, sempre tenim premi”.

Vera: “Actualment s’està fent millor periodisme que mai. Quan fem temes que ens costen, sempre tenim premi”

Durant la conversa, també es va tractar la irrupció de la intel·ligència artificial generativa, sobretot enfocada en els mitjans. Entre el respecte, la incertesa i l’aposta per aquesta tecnologia, Vera va admetre que des del diari Ara li han donat la benvinguda, establint-ne el marc ètic i els límits.

Ara bé, la directora va recordar que “els humans han de fer tot allò que no pot fer la IA generativa”. Sobre l’ofici, va puntualitzar que el periodisme “és saber-se adaptar, i amb la IA també ho haurem de fer”.

“No s’han de posar al mateix nivell la ciència amb altres continguts pseudocientífics”, van coincidir Vera i Pou

La conversa va acabar amb una reflexió de Toni Pou cap als futurs periodistes científics que van assistir-hi: “Cal picar molta pedra i és una feina de formigueta i molt maca; ens podrem guanyar la vida, però cal fer moltes coses i escriure”. Vera va cloure referint-se a l’ofici de periodista com una feina “on cal vocació, però també cal tenir nas”.

Foto: Joanna Chichelnitzky

Els assistents van formular preguntes als ponents i, en un dels torns, es va reflexionar sobre com destriar els continguts pseudocientífics –aquell conjunt de declaracions o creences que es presenten falsament com a un mètode científic– de la resta.

Vera i Pou van mostrar-se contundents a l’hora de recordar que “no s’han de posar al mateix nivell la ciència amb altres continguts pseudocientífics”, tot plegat per evitar conclusions esbiaixades o falses en la difusió de coneixements importants.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram