Els assistents van poder veure un vídeo enregistrat per l’autora i dirigit als lectors. Foto: Espai Línia

Txervona Kalyna, l’associació d’ucraïnesos a Catalunya, va reunir ahir a l’Espai Línia a una bona representació de la comunitat i a moltes persones interessades en la cultura ucraïnesa. El motiu va ser la presentació a Barcelona de la novel·la Un hogar para Dom, de l’escriptora Victoria Amelina, que va morir ara farà un any, a conseqüència d’un atac a un centre comercial de Kramatorsk a Ucraïna amb un míssil rus.

José Manuel Cajigas, editor d’Avizor Ediciones i la persona que va convèncer Amelina de traduir la seva novel·la, va ser l’encarregat d’il·lustrar els assistents sobre el llibre i l’escriptora. Cajigas va explicar la il·lusió d’Amelina de poder fer arribar la literatura i la cultura ucraïnesa arreu del món i els assistents van poder veure un vídeo d’ella, que havia enviat a l’editorial abans de morir tràgicament durant la invasió d’Ucraïna.

Un hogar para Dom tracta sobre una família que intenta adaptar-se a la realitat postsoviètica, després de la independència del país. A través dels ulls nets i sense prejudicis del gos, Dom, descobrim el conflicte latent en una societat on convivien ucraïnesos i russos, obligats a entendre’s, però necessitats de reivindicar-se contínuament per sobreviure. L’obra, rica en elements simbòlics, disposa de notes al peu de pàgina molt didàctiques que permeten als lectors entendre tots els elements clau de la trama.

José Manuel Cajigas, editor d’Avizor Ediciones, durant la xerrada. Foto: Espai Línia

Els assistents a l’acte, la majoria d’origen ucraïnès, van celebrar la presentació de la novel·la com una forma de reivindicar la cultura i la literatura ucraïneses, molt desconegudes en comparació amb altres cultures de l’est d’Europa.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram