Jaume Asens es presenta com a candidat dels comuns a les eleccions europees del 9 de juny. Foto: Joanna Chichelnitzky

Els comuns han fet una aposta decidida per millorar la seva presència política a Europa en les pròximes eleccions que se celebraran el 9 de juny. Per això han posat Jaume Asens al capdavant de la seva candidatura, un dels pesos pesants de la formació i que compta amb una dilatada trajectòria en l’àmbit social.

En aquest sentit, el candidat, que ha estat regidor a l’Ajuntament de Barcelona i diputat a Madrid, ha participat aquest dijous en una trobada organitzada per la Taula d’entitats del Tercer Sector a l’Espai Línia en la qual ha pogut explicar, en línies generals, quines són les seves propostes per a Europa, al mateix temps que ha escoltat quines són les demandes de les entitats a escala continental. “Les nostres propostes són les proposes de la Taula, de la mateixa manera que el vostre diagnòstic és el nostre diagnòstic”, ha reconegut Asens, que durant tota la trobada s’ha mostrat en sintonia amb l’organisme que convocava l’acte.

El candidat dels comuns ha recordat que la seva experiència política va començar arran del 15M i que per això sap que “quan la gent s’agrupa les coses canvien”. No obstant això, ha assenyalat que el moment polític és molt diferent del d’aleshores. “Estem en un moment de cruïlla històrica amb l’ascens de l’extrema dreta, que posa sobre la taula les velles receptes neoliberals”, ha lamentat tot referint-se a la trobada que Javier Milei, el president de l’Argentina, va tenir recentment amb Vox a Madrid. “La internacional reaccionària assenyala els de baix i el malestar social per fer-los caps de turcs davant la crisi que vivim”, ha afirmat. “Mentrestant, els grans poders posen catifes a l’extrema dreta”, ha afegit.

Les entitats han posat sobre la taula les seves propostes a escala europea a l’Espai Línia. Foto: Joanna Chichelnitzky

Així mateix, Asens ha denunciat que aquesta mena de pensament porta “la llavor del racisme i la xenofòbia”. “És fals el que diu l’extrema dreta que la migració suposi una minva econòmica, ja que el continent necessita 60 milions de persones migrants per poder sostenir l’economia i la seva identitat solidària”, ha dit Asens, que s’ha mostrat molt crític amb els partits que atien el foc contra les persones que venen de fora del continent. “L’adversari no és el veí, i no és amb ell que ens disputem els serveis públics”, ha asseverat.

Tanmateix, i amb certa dosi de pessimisme, el candidat dels comuns ha reconegut que “la correlació de forces no és positiva”. De fet, segons les enquestes, l’extrema dreta viurà un important creixement en aquestes eleccions i fins i tot podria ser segona força.

Europa com a recepta

Sigui com sigui, ha dit Asens, la recepta per evitar aquesta situació ha d’implicar Europa. “Hem de combatre la por creant teixit social i polítiques comunitàries”, ha considerat per, a continuació, parafrasejar Xirinacs quan deia que cal “lluitar contra el fort mentre siguem febles i contra nosaltres mateixos quan siguem forts”. Amb això darrer instava les entitats a ser crítiques amb la formació d’Asens quan no dugui a terme les polítiques socials promeses.

Així mateix, el dels comuns considera que Europa és la garantia d’aquestes polítiques socials. “A diferència de la manera com es va combatre la crisi econòmica del 2008, amb la pandèmia i la crisi d’Ucraïna s’ha fet una gestió diferent i s’ha creat un escut social”, ha assenyalat. “La darrera legislatura i les crisis que hem viscut han servit per reforçar l’Europa social”, ha afegit. És per això que, fent bandera d’aquest esperit, el candidat dels comuns ha afirmat que Europa ha de servir per “apuntalar l’estat del benestar”.

Finalment, i tot i que la formació d’Asens encara està elaborant el programa que portarà a les eleccions, el líder dels comuns ha explicat que el seu partit planteja crear un ingrés mínim vital d’abast europeu perquè “tothom tingui un plat a taula”. A més, ha dit que un dels reptes més notables del continent té a veure amb l’habitatge, i per això els comuns volen “acabar amb la barra lliure de plataformes com Airbnb i crear un impost antiespeculació per als fons voltor que assetgen els veïns i veïnes”. “A més d’això, volem crear un fons europeu d’habitatge social al qual es destini el 2,5% del PIB”, ha sentenciat Asens.

Jaume Asens a l’entrada de l’Espai Línia. Foto: Joanna Chichelnitzky

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram