Ariadna Rogero, d’Obertament, va conversar amb Mònica Ramoneda sobre la seva experiència vital i literària. Foto: Espai Línia

“Hem buidat de significat les paraules amb les quals parlem de salut mental… I, per tant, quan ens arriba un problema, no sabem comunicar-ho, no sabem compartir-ho amb l’entorn.” Així s’expressava Mònica Ramoneda, parlant de la seva experiència escrivint Internament, editada per Angle Editorial, durant la presentació del llibre a l’Espai Línia, el dijous 1 de juny.

La novel·la explica la història de la Maia, una dona que durant la major part de la seva vida ha après a fingir que tot va bé i que ella està bé: té una bona feina, parella i tres fills. Malgrat això, viu governada per una malaltia que l’assetja i que pocs saben que pateix: la depressió. Mònica Ramoneda ens endinsa en els plecs i replecs d’una condició tan esquiva com la depressió, amb intents de superació, crisis i recaigudes, però sobretot ens ofereix una experiència profunda i sincera, i una mirada a la salut mental des d’angles molt diversos.

Precisament per això Obertament ha escollit aquesta obra per ensenyar-nos com la literatura ens pot ajudar a superar l’estigma de les malalties mentals. L’experiència vital i la seva aplicació a l’hora d’escriure Internament són reveladores del paper que pot jugar la literatura en aquests casos. «Quan vaig sortir de la clínica em sentia perduda. No sé si per la medicació o com a conseqüència de la depressió. El cas és que tenia buits de memòria i era incapaç d’ordenar cronològicament els fets. Per posar-hi remei, perquè no et pots reconstruir si no tens l’estructura a lloc, vaig fer el que he fet sempre: escriure. Tot era molt recent i vaig haver de separar-me’n: crear un relat, uns personatges, i fer-ne novel·la», escriu Ramoneda.

Un espai obert a tothom

L’Espai Línia és el primer centre de comunicació de proximitat. El local, de 368 metres quadrats, està obert a tothom. A més d’exposicions de gran format, acull conferències i debats, i posa a disposició d’entitats i d’organitzacions, gratuïtament, una sala de conferències perfectament equipada.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram